Miten löydän intohimoni?

Miten löydän intohimoni?
  • Save

Jos ajattelet itseäsi paristona, josta latautuu energiaa eri asioihin työssä, kotona ja vapaa-ajalla. Tarvitset voidaksesi hyvin saman määrän energiaa paristoon, jottei se kokonaan tyhjenisi. Mistä siis energiaa, sitä kuuluisaa flowta saisit itsellesi?

Tuntuuko sinusta joskus siltä,  että kaikilla muilla on mielenkiinnon kohteita ja asioita, joihin he uppoutuvat ja sinä et löydä omaasi vaan ajelehdit, pitkästyt, ehkä  jopa vähän masennutkin tai olo on hieman apea. Kyseessä voi olla se, että olet kadottanut intohimosi! Monesti arjen haasteet ja vaateet, omat ja muiden asettamat, voivat piilottaa meiltä sen intohimon, joka meillä on joskus ollut tai elämä on vienyt eteenpäin sen enempää pohdiskelematta.

Alle olen koonnut muutamia kysymyksiä, joihin vastaamalla voit löytää intohimosi. Useimmiten vastaus on jo meissä itsessämme, emme vain osaa kuunnella itseämme tai etsimme jotain suurempaa, hienompaa, vaikka vastaus on jo käsissämme.

Lähde siis intohimon retkelle!! Kuuntele itseäsi – Mitä haluat tehdä arjessa? Mikä innostaa sinua arjessa?

Intohimoon liittyy haluaminen ja juuri sinun oma haluaminen – älä aseta itsellesi rajoja siihen, minkä haluaminen on järkevää, sopii elämäntilanteeseesi jne. Voit toteuttaa intohimoasi myös pienemmässä mittakaavassa, jos täysimääräinen (miten sen sitten määritteletkin) ei sovi elämäntilanteeseesi.  Esimerkiksi, jos intohimosi on matkustaa Italiaan ja matka ei ole taloudellisesti tai elämäntilanteesta johtuen mahdollista – poimia pieniä paloja: italialaisia elokuvia, lehtiä, tee italialaista ruokaa, osta italialainen viinipullo. Huomaa myös se, että jo toteutat intohimoasi ja nauti siitä! Aina tärkeintä ei ole perille tulo vaan matka itsessään.  Tekemällä näitä pieniäkin tekoja pääset fiilikseen ja elät itsesi näköistä elämää.

Älä rajaa intohimoa vain juhlaan, vaan ota se mukaasi arkeen – saat siitä voimaa ja iloa. Ja kun itse voit hyvin, ihmiset lähelläsikin voivat hyvin. Uskon vahvasti, että meille on  haitaksi jos liikaa rajaamme arjen ja  viikonlopun/juhlan. On hienoa tehdä joskus arjesta juhlaa ja olla hyvällä mielellä, jos viikonvaihde ei olekaan yhtä juhlaa.

Innostaako työsi Sinua? Vai tunnetko, että kipinä on sammunut ja töihin vain täytyy mennä. Kenties koet ,  ettei  kipinää ole koskaan ollutkaan. Osa ihmisestä toteuttaa intohimoaan työssään, mutta useimmille työ ei sinänsä ole intohimon kohde. Voitko muuttaa asennettasi? Voitko vaihtaa työpaikkaa? Voitko tehdä muita työelämään liittyviä muutoksia esim. lyhennetty työaika, vuorotteluvapaa?

Ole avoin

Älä rajaa intohimoasia, älä ajattele, että vain tietynlainen intohimo on oikein ja hyvä. Muistatko mistä haaveilit lapsena, mikä innosti sinua lapsena tai minkä tekemistä olit jollekin kateellinen lapsena? Mene pois mukavuusalueeltasi – katso lehdestä ’minne mennä tänään’ – palsta ja lähde rohkeasti kokeilemaan erilaisia juttuja. Voit löytää sitä kautta itsellesi uuden intohimon kohteen, jotain sellaista, jota et uskonutkaan haluavasi tehdä. Myös uudet tuttavuudet normaalin työ/kotiympäristön ulkopuolelta voivat olla piristäviä ja löydät itsestäsi uusia piirteitä. Selaa lehtiä, myös niitä, joita et yleensä lue. Surffaile netissä, myös niillä sivuilla, joilla et normaalisti käy. Osallistu kursseille, mene mukaan oppimaan uusi taito. Voisiko hyväntekeväisyys olla sinua varten? Ennen kaikkea ole avoin, ole avoin itsellesi ja elämälläsi – meillä on vain tämä yksi elämä. Jos et tässä elämässä, niin milloin sitten kokeilet jotain uutta!

Kaikki tekeminen avartaa ja kasvattaa

Jaksa uuden harrastuksen parissa senkin jälkeen, kun alkuhuuma on haihtunut  nähdäksesi  onko kyseessä intohimosi vai ei. Ota intohimon etsiminen hauskana harrastuksena. Älä jumitu, jos olet rauhassa ensin keskittynyt uuteen harrastukseesi ja todennut kenties, että ihan kiva, mutta ei sinun juttusi, jatka matkaa. Joka tapauksessa olet jo astunut mukavuusalueesi ulkopuolelle, aivosi ovat saaneet jumppaa, kenties kehosikin ja olet tavannut uusia ihmisiä ja saanut elämääsi uusia, mielenkiintoisia ja ehkä myös erilaisia näkökulmia.  Väkisin ei kannata intohimon kohdetta etsiä, se voi olla jo elämässäsi, kun vain huomaat sen  ja annat sille aikaa ja joutilaisuuskin on välillä kultaa!

Anna aikaa

Kun olet löytänyt intohimosi tai kiinnostuksen kohteen, anna sille aikaa. Järjestä elämääsi niin, että saat nauttia uudesta harrastuksestasi.  Ota se mukaan arkeesi antamaan sinulle energiaa.  Älä rajaa intohimoa ja iloa arjen ulkopuolelle. Nauti, lennä, anna mennä!!!!

Luota itseesi ja nauti elämässä tässä ja nyt

KSYSYMYKSIÄ, JOTKA AUTTAVAT SINUA LÖYTÄMÄÄN INTOHIMOSI

  1. Jos voisit tehdä loppuelämäsi vain yhtä asiaa, mikä se olisi?
  2. Mitä ilman elämä tuntuu ankealta?
  3. Milloin koit viimeksi flow –tunteen (aika katoaa) ja mitä silloin teit?
  4. Minkä tekemisestä olet kateellinen jollekin toiselle?
  5. Minkälaisessa tekemissä koet arvojesi kohtaavan?
  6. Mikä motivoi Sinua?
  7. Mistä koet saavasi virtaa?
  8. Missä tekemisessä olet elementissäsi?
  9. Mistä tekemisestä muut kehuvat sinua?
  10. Mistä unelmoit?
  11. Jos sinun ei tarvitsisi tehdä töitä, mitä tekisit?
  12. Miten, missä ja kenen kanssa viettäisit mieluiten viikonloppusi?
  13. Miten, missä ja kenen kanssa viettäisit mieluiten  lomasi?
  14. Jos et yhtään ajattelisi; mitä muut ajattelevat, mitä tekisit?
  15. Mitä intohimoja ystävilläsi on?
  16. Kiinnostaako vapaaehtoistyö sinua?
  17. Jos sinulla olisi vain vuosi aikaa mihin haluaisit käyttää aikasi?

Luota siihen, että löydät intohimosi ja anna itsellesi lupa nauttia elämästä. Pienikin piristys arjessa antaa  Sinulle voimaa. Pienikin asennemuutos voi muuttaa arkesi!  Nauti siitä mitä jo osaat, missä olet jo hyvä. Ole armollinen itsellesi. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Löytämällä intohimosi saat elämääsi lisää värejä ja valoja.  

Saat meihin yhteyttä facebook-sivujemme kautta tai lähettämällä meille viestin alla olevassa muodossa.